Jadłospis przedszkola na Mokotowie

dziecko jedzące makaron

Do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zapewnienia prawidłowej pracy mózgu, niezbędne jest paliwo w postaci odpowiedniego pożywienia. Prywatne przedszkole językowe Niezapominajka dba o to, aby serwowane posiłki były pełnowartościowe, zdrowe i trafiały w gusta smakowe naszych podopiecznych.

Każdego dnia w przedszkolu oferujemy dzieciom zróżnicowane menu, w którym zawsze znajduje się duża ilość warzyw i owoców. Ponad to dbamy o zdrowie maluszków, dostosowując menu do wymagań zdrowotnych.

 

W trosce o wszystkie dzieci

Nasze przedszkole integracyjne w pobliżu stacji metra Służew uwzględnia nietolerancje i alergie pokarmowe w swoim jadłospisie. Dla dzieci, będących na ścisłej diecie, oferujemy posiłki nie zawierające mleka, glutenu, soi, pszenicy, cukru, pomidorów, ryb czy ryżu. Nie podajemy dzieciom wyrobów czekoladowych, cukierków, napojów gazowanych.

Zależy nam na tym, aby każdy uczęszczający do nas maluch, miał zapewnioną należytą opiekę i troskę. Rodzice w ten sposób zyskują pewność, że wyjątkowe potrzeby ich dzieci są dla nas równie ważne.

W przypadku pytań odnośnie organizacji zajęć w przedszkolu, zapraszamy do kontaktu z nami.

 


JADŁOSPIS 7-11.07 WEGETARIAŃSKA/
BEZ RYBY
BEZMLECZNA BEZGLUTENOWA BEZJAJECZNA
Poniedziałek śniadanie 300 kcal Pieczywo razowe (1) 72 g, ser żółty (7) 20 g, pasztet (1, 3, 6, 9) 8g, warzywa 30g  ser żółty, pasta warzywna  margaryna, pasztet, kiełbasa 
krakowska 
pieczywo bezglutenowe, ser 
żółty, pasztet bezglutenowy, 
kiełbasa krakowska
ser żółty, pasztet 
bezjajeczny, kiełbasa 
krakowska 
obiad 450 kcal

Zupa (9) ogórkowa 250ml
Spaghetti (1) 100g z sosem alla bolognese z mięsem drobiowym i bazylią 80g

zupa ogórkowa;
Makaron z sosem napoli 
posypany tartą mozzarellą
zupa ogórkowa;
Makaron z sosem bolognese
zupa ogórkowa;
Makaron bezglutenowy z 
sosem bolognese
zupa ogórkowa;
Makaron bezjajeczny z 
sosem bolognese 
podwieczorek 250 kcal Herbatniki (1) 20g, koktajl owocowy na jogurcie naturalnym (7) zmiksowany z płatkami owsianymi (1) 200ml   koktajl na jogurcie wegańskim ciasteczka bezglutenowe, 
płatki owsiane bezglutenowe 
lub jaglane 
 
Wtorek   śniadanie 300 kcal Płatki jęczmienne (1) na mleku (7) 220ml, chlebek pszenno-żytni (1) 33g, ser żółty (7) 10g, polędwica z indyka (6, 9)
10g, warzywa 30g
żółty ser płatki na napoju 
roślinnym, poledwica z indyka 
płatki jaglane na mleku, 
pieczywo bezglutenowe 
 
obiad 450 kcal Zupa (9) zacierkowa (1, 3) 190ml
Domowy kotlecik schabowy w panierce (1, 3) 45g, ziemniaki 80g, surówka z kapusty 50g
Zacierkowa;
Nugetsy sojowe, ziemniaki, 
surówka
Zacierkowa;
Kotlecik schabowy, ziemniaki, 
surówka 
Zacierkowa z zacierkami z 
mąki bezglutenowej;
Kotlecik schabowy w 
bezglutenowej panierce, 
ziemniaki, surówka 
Zupa jarzynowa z 
makaronem bezjajecznym;
Kotlecik schabowy 
panierowany bez jajka, 
ziemniaki, surówka
podwieczorek 250 kcal Bułeczka wrocławska (1) z cieciorellą (6,8) (ciecierzyca, kakao, masło orzechowe, miód) 20g, owoc 60g     wafle ryżowe  
Środa śniadanie 300 kcal Pieczywo razowe (1) 30g, gotowana parówka z szynki (*) 35g, ketchup (9) 3g, warzywa 30g parówki wegańskie margaryna pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal Zupa (9) pieczarkowa 250ml
Kopytka (1, 3) w sosie gulaszowym 160g, surówka z kiszonego ogórka 60g 
zupa pieczarkowa ;
kopytka w sosie warzywnym 
z cieciorką, surówka
zupa pieczarkowa;
kopytka z prażoną cebulką, 
surówka
zupa pieczarkowa;
kopytka z mąką bezglutenową 
w sosie gulaszowym, surówka
zupa pieczarkowa ;
wegańskie kopytka 
bezjajeczne, surówka 
podwieczorek 250 kcal Pudding (7) waniliowy na kaszy mannej (1) 230g, owoc 60g   pudding na mleku roślinnym pudding na mące 
kukurydzianej 
 
Czwartek śniadanie 300 kcal Chlebek pytlowy (1) 66 g, twarożek (7) ze szczypiorkiem 65g, schab pieczony 20g, warzywa 30g twarożek  margaryna, schab pieczony pieczywo bezglutenowe  
obiad 450 kcal

Zupa (9) szczawiowa ze śmietanką (7) 250ml
Klopsiki drobiowe (1, 3) w sosie koperkowym 70g, kasza bulgur (1) 70g, surówka z warzyw mieszanych z sosem
vinegret 60g 

zupa szczawiowa;
kotlet z soczewicy, surówka
zupa szczawiowa bez śmietanki;
klopsiki w sosie, kasza, 
szczawiowa
zupa szczawiowa;
klopsiki z bułką/mąką 
bezglutenową w sosie, kasza 
gryczana, szczawiowa 
zupa królewska z 
makaronem bezjajecznym;
klopsiki bezjajeczne w 
sosie, kasza, surówka 
podwieczorek 250 kcal Naleśniki (1,7,3) z powidłami domowymi 140g, owoc 50g   naleśniki na mleku roślinnym naleśniki na mące bezglutenowej  
Piątek śniadanie 300 kcal Bułka wrocławska ciemna (1) z masłem (7) 67g, jajko (3) na twardo ze szczypiorkiem 30g, ser żółty (7) 20g, warzywa 
30g
  margaryna, jajko na twardo, pasta 
warzywna z soczewicą 
pieczywo bezglutenowe  pasta warzywna z 
soczewicą
obiad 450 kcal

Zupa (9 ) pomidorowa z ryżem 250g
Filecik rybny (4) z pieca 60g, ziemniaki 100g, surówka z kiszonej kapusty 60g

zupa pomidorowa;
cukinia faszerowana z 
warzywami z wędzonym tofu 
z ziarnami słonecznika 
zupa pomidorowa;
filet rybny, ziemniaki, surówka  
zupa pomidorowa;
filet rybny, ziemniaki, surówka
zupa pomidorowa;
filet rybny, ziemniaki, 
surówka 
podwieczorek 250 kcal Ciasto domowe (1, 3, 7) 50g, owoc 60g   Ciasto wegańskie (bez jaj i mleka) bezglutenowe ciasto  Ciasto wegańskie (bez jaj i 
mleka

WSZYSTKIE ZUPY OPRÓCZ ROSOŁU ORAZ ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ GOTOWANE SA NA WYWARZE WARZYWNYM

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych

www.cateringdladzieci.com.pl

Alergeny – legenda:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, wafle ryżowe, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka słodka, olejek waniliowy.

Jednocześnie przypominamy, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne odżywianie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.